1
$\begingroup$

I need to install an actuators to LABVIEW base test system because the old actuators are defective. We cannot purchase the old actuators because they are obsolete. The old actuators communicated using the COM ports 1 and 8. The COM port are hard coded in the LABVIEW program. The new actuators communicate via a USB interface. But COM ports 1 & 8 not available. The systems states that they are "in use".

The LABVIEW based test systems is running on a Window 7 machine. Is there a way to point the new actuator USB interfaces to COM port 1 and 8?

$\endgroup$
1
$\begingroup$

What you might need to do is to remove the "in use" port and then assign the respective COM port. Follow is a suggested set of steps.

  • Open command prompt (Start > Run) and type: cmd
  • At the prompt type: set devmgr_show_nonpresent_devices=1
  • Followed by C:> devmgmt.msc

    Administrator Window
    Click on image for a larger version of the image.

  • Next in the device manager view > Show hidden files

Device Manager-1
Click on image for a larger version of the image.

  • Expand COM by clicking on the "+" and uninstall the COM ports

Device Manager-2
Click on image for a larger version of the image.

  • From device manager select the COM port that the device is currently attach to and right click

COM Port Configuration

  • Select Properties -> Port Setting -> Advance -> Assign the desired COM port from the drop down

Advance Setting for COM port
Click on image for a larger version of the image.

Let me know how it works out for you

| improve this answer | |
$\endgroup$

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.